Otsikko sen muotoilee. Havaitsin eräs kaunis loppukesän päivä, että syömämme ruoka on epäkelpoa syötävää. Olihan sitä tiedostanut monenlaista ja vältellyt aspartaameja sun muita kevyellä kädellä, mutta yhtäkkiä se vain valkeni, kuinka ruoka pilataan jo ennen kuin vihreä verso on ehtinyt auringon vetämänä maanpinnalle, ja kuinka monta kertaa sen jälkeen evästä käsitellään ennen kuin se päätyy meikäläisen märehdittäväksi. Tai vielä pahempaa, lasteni "kasvuenergiaksi". Ja minä kun olin pitänyt luomua hienojen helmailuna, vaikka marja- ja sienihamstereihin itse lukeudunkin. Mutta samako se nyt on, ostatko tavismuun maitoa vai ökykallista luomumaitoa?

Ruoan kulku pöytääsi lyhyesti: viljan/rehun siemen kylvetään peltoon. Ennen sadonkorjuuta sato myrkytetään useaan otteeseen, siihen ruiskutetaan kemiallisia sadonparannuksia (mm. korrenvahvistaja), maaperän tuhoutuvat ravintoaineet korvataan keinotekoisilla lannoitteilla. Tämä kemiallinen koktail syötetään meille joko prosessoidun viljan muodossa tai rehu syötetään lypsy-/lihakarjalle. Tuotantoeläimet elävät jättimäisissä rahantekoyksiköissä. Ne sairastavat uskomattoman paljon elämänsä aikana ja niiden terveyttä ylläpidetään antibiootein. On bullshittiä, etteikö lehmän nauttima antibiootti kulkeudu maitoon. Sen päättelyyn ei tarvitse tohtorin papereita yliopistosta, sen ymmärtää tavallinen maalaisjärki. Asiasta puhutaan imettävän äidin ja lapsen kohdalla, kuinka tuottava lehmä ja maidon nauttiva kansa eroaa yhtälöstä?

Ei tässä kaikki. Myrkytetty, kemialisoitu, antibioottijäämäinen ruoka prosessoidaan; siitä poistetaan osia, lisätään osia. Rasva korvataan valkealla sokerilla tai synteettisin makuainein. Nyt on nousemassa esille, kuinka tärkeää eläinperäinen rasva olisikaan ihmiselle. Prosessoituun ruokaan lisätään vaihtelevasti säilöntä- ja lisäaineita, osin synteettisiä, osin todistetustikin terveydelle haitallisia. Tällä hetkellä ennätysmäärä e-koodeja oli kaupan täytekakussa, 17 kpl. Surullista, kuinka sokeaksi kansa on käynyt ravintonsa suhteen. Kaiken hyvän lisäksi olin itse mikroaaltouunin suurkäyttäjä lämmittäen siellä lukuisia kertoja päivässä milloin mitäkin. Puurokin säteilytettiin mikrossa kypsäksi ja jopa teevesi tuli heitettyä mikron pyöritykseen.

Hyvä ruoka, parempi mieli! Tässä tapauksessa kotimaisuus ei riitä, yhteiset pelisäännöt Euroopasta puskevat kotimaista tuotantoa aina vähäravinteikkaammaksi ja kemialliseksi. Kemistit ja lääketeollisuus kukkii tänä aikana. Kun kokonaisuus hahmottuu ja vaihtoehtoja terveelliseen ravintoon on jäljellä, voi vielä valita :) Meidän perhe etsii pikku hiljaa valintojen kautta terveellisempää ravintoa pöytään.

Blogin on tarkoitus herättää sinut ajattelemaan. Kuluttajalla on vahva rooli ostokäyttäytymisessään. Valintojen kautta syntyy uusia vaihtoehtoja! Päivitän blogiin omaa etenemistäni luonnollisen ruoan saralla. Kaikkea ei voi muuttaa kerralla, muutos tulee vaiheittain. Otan mielelläni vastaan ajatuksia, erityisesti ideoita ja oivalluksia ja ehdotuksia terveestä ruoasta!